De Handleiding
Varkens en wat je moet weten
Er zijn 4 varkens, waarvan 2 zeugen, Anna en Alie, Alie is het grootste varken en Anna het kleinst.
Gecastreerde beertjes(mannetjes) Rinus, rossig haar en Bom is dan de ander
Etenstijden:
Begin ‘s ochtends meteen met eten geven, ze hebben dan honger
– ‘s ochtends rond 8 of 9 uur een schep brokken per varken, wat brood uit de blauwe zak. strooien/gooien.
– snackje rond 1 of 2 uur er hangen jutezakken gevuld met noten aan de slagerij, daar
mogen ze samen 1 zak per dag van. Gewoon uitstrooien.
– avondeten rond 5 of 6 uur. Je mag weer brokken geven,1 schep per varken, je mag ook andere dingen geven zoals wat fruit, pompoen extra eikels(zit in de witte ton)
– vul water bij, bak onder de kranen moet altijd bijna tot de rand gevuld zijn.
Eikels mag je eigenlijk de hele dag door wel geven, niet overvoeren.
Varkens willen altijd wel eten en lijken altijd hongerig, dat is niet zo! Dus hou je een beetje aan het eetschema, anders is elke beweging van jou voor hun een teken dat ze weer te eten krijgen. Dat wordt snel heel vervelend.
– Massages zijn ze dol op, als ze rustig zijn even aaien langs de buik, ze laten zich dan vallen en dan mag je.
‘s ochtends:
De beide nooddeuren moeten open, links kun je vastzetten met een touwtje(waait vaak dicht), rechts blijft wel openstaan. Let erop want als de deur dichtwaait (als je buiten bent)en er is niemand anders in het gebouw dan heb je jezelf buitengesloten en kom je er niet meer in!
Stroom staat altijd op de wei-omheining! Links naast de linkernooddeur staat de accu(onder het afdakje) het rode lampje brandt altijd, het linkerlampje geeft aan wanneer er stroomstootjes worden gegeven(knippert dus)
Check af en toe of de accu het wel doet en loop de draden na, is dit anders dan hierboven beschreven neem dan contact op met 1 van de onderstaande telefoonnummers.
De varkens vinden het heerlijk om te wroeten, Ze zullen veelvuldig buiten zijn en het grasveldje omploegen tot golvende hopen aarde.
– Het water uit de twee kleine kraantjes is drinkbaar.
– Als de varkens gaan slapen, doen ze dat in het stro in de slagerij.
– Het hekwerk bij de deur is er om de varkens te weerhouden om ook de andere hal te onderzoeken(mogen ze echt niet komen i.v.m. Eventuele vernielingen van andere kunstwerken)! Tijdens de openingsuren mag het publiek ook de hal in naar de varkens, sommige mensen willen dat niet of vinden het eng en blijven graag achter het hek!
– Stro? In pricipe hoef je niet bij te vullen, het stro blijft ook schoon, omdat ze de stal nooit vervuilen.
‘s avonds
– alles dicht, buitendeuren en deur naar de andere hal.
– alarm in combinatie met andere hal legt Tineke je uit. Evenals het gebruik van het licht tijdens de openingsuren.
Verblijfsplek
Let op! het trapje naar boven is behoorlijk stijl, vooral als je spullen naar boven of beneden sjouwt en de varkens staan beneden nieuwsgierig te wachten.(ze gaan niet altijd aan de kant)
Er is een werkplek/kookplek, een bed(extra veldbed staat in de hoek) en genoeg te eten en drinken.
Onder de verblijfsplek achter het stro staat wat gereedschap en nog wat eten voor de varkens. Zorg dat het deurtje altijd dicht is, ze zijn erg geinteresseerd! In de hoek staat ook een toilet + emmer, je kunt het afdekken met wat stro. In principe ruik je er dan niets van. Eind van de dag of ‘s ochtends emmer legen aan de rechterkant van de wei, daar is een gat en kun je het afdekken met wat aarde. De drollen van de varkens kunnen ook daarin.(er is een schep en een kruiwagen)
Nood:
Het is het handigst om eerst met Tineke te communiceren, zij woont het dichtst bij.