Hoe zorg je met je buurt voor twee varkens?

 

Hoe zorg je met je buurt voor twee varkens?

Informatie-avond Varkenshuis Tilburg in de wijk Zorgvlied

Wijkcentrum De Back, Schout Backstraat 33, Tilburg

Woensdag 30 mei, aanvang 20.00u

Stichting mEATing organiseert in 2012 de grote onderzoekstentoonstelling Varkenslab in Tilburg.

Een bijzonder onderdeel van de onderzoekstentoonstelling is het Varkenshuis van de kunstenaars Elles Kiers en Sjef Meijman (PeerGrouP).


Het Varkenshuis

Het Varkenshuis is plek voor varkens en mensen. Een huis om samen te komen, te eten en drinken en te discussiëren. Het Varkenshuis wordt gebouwd door de lokale gemeenschap met lokale materialen. In het Varkenshuis groeien een jaar lang twee Bonte Bentheimer Landvarkens op (het varkensras dat het dichts bij het inmiddels uitgestorven Nederlands Landvarken staat). De varkens leven van de voedselresten van de lokale gemeenschap. Na een jaar kunnen de varkens worden geslacht om vervolgens bereid en gegeten te worden door diezelfde lokale gemeenschap en haar omgeving.

Hoe heb je samen met buren, vrienden, collega’s, de verantwoordelijkheid over 2 varkens en daarmee over je eigen voedsel? Hoe bouw je samen een huis? Met Varkenshuis breng je het eeuwenoude principe van het varkenshouden weer in de gemeenschap.

Het Varkenshuis is een verhaal dat verteld wordt terwijl het gebeurt. Beeldende en culinaire kunst komen samen met landbouw en veeteelt.

Het varken was vroeger de spaarpot van gezin of gemeenschap 

In tijden van overvloed (oogst) at het varken mee; alles wat over was ging naar het varken. In tijden van schaarste (winter), slachtte men het varken zodat er ook dan voldoende te eten was. Het teveel aan voedsel binnen een gemeenschap werd omgezet in varkensvlees voor diezelfde gemeenschap.

Een Varkenshuis in Tilburg, in de provincie waar de meeste varkens van Nederland wonen.

(In Noord Brabant leven ongeveer 5,5 miljoen varkens, dat is ongeveer 2,2 varken per persoon.)

In de zoektocht naar een geschikte locatie is mEATing samen met het Varkenshuis terecht gekomen in de Tilburgse wijk Zorgvlied. Om het Varkenshuis-project goed uit te leggen organiseert het Varkenshuis een informatie-avond in het wijkcentrum in Zorgvlied. De kunstenaars lichten het project toe. Er zal zeker wat te drinken en te eten zijn (varkensworst?) en er wordt een oproep gedaan voor hulpboeren voor het Varkenshuis.  


U bent allen van harte welkom.

Varkenshuis is een project van mEATing en de PeerGrouP.

Voor een eerste indruk verwijs ik u naar onze websites

www.meating.nu en www.varkenshuis.nl

en onze Facebook-pagina’s: Stichting mEATing en Varkenshuis Tilburg

Share