mEATing 2011

mEATing 2011

[nivo_slider source=”post” link=”image” size=”730×400″ limit=”10″ effect=”boxRandom” speed=”600″ delay=”3000″]

Van 30 oktober tot en met 4 december 2011 is mEATing te gast bij de Hilvaria Studio‘s te Hilvarenbeek, waar een onderzoekstentoonstelling te zien zal zijn over de rol van het varken in kunst en cultuur in relatie tot de huidige tijd.

Openingstijden:

Elke zondag van 11.00 tot 17.30 uur.
Gratis toegankelijk.

Adres:
Goirlesedijk 12
5081 ND Hilvarenbeek

Opening:

zondag op 30 oktober, 11.00 uur tijdens zondagkunst.
U bent van harte welkom.

Deelnemende kunstenaars:
Happy Famous Artists (met dank aan de Verbeke Foundation) Peergroup/ Sjef Meijman & Elles Kiers
Peergroup/ Dinanda Luttikhedde & Nelleke Koop
STARTEL
Tineke Schuurmans
teleXpress


Tineke Schuurmans, Big Sleep, 2002, gemengde fototechnieken

Tineke Schuurmans is inititator en curator van mEATing. In haar zoektocht naar de herkomst van ons voedsel maakte zij in 2002 haar eerste werk rond het varken. Voor mEATing zal zij de zoektocht naar het varken in kunst en cultuur samen met de andere kunstenaars in woord en beeld voortzetten.


foto: André Smits (uit het project Artist in the World)

Sjef Meijman en Elles Kiers in de tentoonstelling ‘MEATING’|mens-en-vlees, Perron 58, Tilburg, 2010. In 2010 namen Sjef en Elles, Peergroup, deel aan mEATing met hun project ‘Het varkensjaar‘. Dit jaar hebben zij hun project voortgezet in o.a. ‘het Varkenshuis‘.


Peergroup/Dinanda Luttikhedde & Nelleke Koop, BLOED, documentaire

Elles Kiers en Sjef Meijman leefden zeven maanden lang intensief samen met hun vier Bunte Bentheimer varkens. In de slachtmaand lieten ze hun geliefde varken Bom afmaken, om hem daarna eigenhandig te bereiden. Peergroup presenteert de korte documentaire BLOED, een film van Dinanda Luttikhedde en Nelleke Koop. Zij volgen de beeldende kunstenaars in de laatste fase van hun onderzoeksproject naar de herkomst van ons voedsel. Rondom de verwerking van het dier ontstaat een waardevol ritueel.


teleXpress, ‘Het geslacht Sus‘, publicaties, 2000

Met een programa en de uitgave van een reeks bibliofiele publicaties onder de titel ‘Het geslacht Sus‘ heeft uitgeverij teleXpress al in 2000 artistieke en literaire commentaren rond het varken vastgelegd. mEATing toont de vijf gerealiseerde delen en streeft ernaar de serie in samenwerking met teleXpress uit te breiden tot de oorspronkelijk bedoelde serie van 10.


STARTEL, Fly movements, 2011

STARTEL, een kunstenaarsduo, in 1995 opgericht door Jan Starken en Mark Schotel, is gefascineerd door de essentie en maakbaarheid van het leven. Net als wetenschappers proberen zij door middel van onderzoek antwoorden te vinden op vragen die te maken hebben met het bestaan.
In installaties, videoregistraties en tekeningen treden de kunstenaars zelf als onderzoekers op. Regelmatig hebben zij conctact met wetenschappers. Dat resulteert in werken waarbij materialen als vlees, vliegen en bloed worden gebruikt.
Tegelijk met hun deelname aan mEATing 2011 heeft Startel een tentoonstelling bij de Verbeke Gallery in Antwerpen.

mEATing 2012 mEATing 2011 is een onderzoekstentoonstelling. Het varken is actueel en ook in kunst en cultuur is het op dit moment een actueel onderwerp. Met deze tentoonstelling wil mEATing de basis leggen voor een groot evenement onder de titel ‘varkens-lab‘, bestaande uit een tentoonstelling, lezingen, debat en een educatief programma in november 2012 in Tilburg en verder. Kunstenaars zullen zich buigen over de verschillende zichtbare en onzichtbare rollen die het varken in onze maatschappij speelt.
Deelnemende kunstenaars in 2012 zijn o.a.:
Moritz Ebinger
Adam Zaretsky
Van Meerendonk
Fardou Keuning
Kathy Ludwig
Peergroup/Sjef Meijman & Elles Kiers
Nine Rab
STARTEL
teleXpress

Zij zullen nieuw werk maken voor deze tentoonstelling.

 

Share