mEATing mens|en|vlees

Van 31  oktober tot 28 november:

mEATing Perron 58, Tilburg

Alie, Anna, Bom en Rinus zullen daar ook zijn, van 31 oktober tot en met 15 november. Compleet met hulpboeren. (meld u aan!)

In november, van oudsher de slachtmaand, staat Perron 58 (voormalig Zwijsenpand, Gasthuisring 58, Tilburg) voor de tweede keer een maand lang in het teken van het vlees. Vanaf 31 oktober tot en met 28 november is bij Perron 58 ‘mEATing’ te zien. Met een tentoonstelling, kunstenaarslezingen, performances, film, meet&eat en een symposium fascineren en confronteren kunstenaars ons met menselijk en dierlijk vlees.
‘mens|en|vlees’ neemt ons mee in liefde, lijden, schoonheid, verval, dood en overwinning. De tentoonstelling beweegt zich langs de uitersten van ons bestaan. Poetische wreedheid en confronterende waarheid worden afgewisseld met werk dat zich begeeft op de grens van de wetenschap. Vervoering en voyeurisme worden schaamteloos in beeld gebracht en in beelden van ziekte en verval loert de schoonheid om de hoek. Varkens houden wordt tot kunst verheven, terwijl onze huisdieren worden getest. meATing stelt op indringende manier het conflict tussen ratio en emotie op de proef.

Kunstenaars
mEATing is samengesteld door Tineke Schuurmans, zelf gefascineerd door vlees. Schuurmans koos 23 kunstenaars uit die een bijzondere visie hebben op het thema. Zij werken in uiteenlopende disciplines. Er zijn in Perron 58 foto’s, films, gedichten, performances, ruimtelijk werk en schilderijen te zien.

Leven en dood
Susan Lanting en Steven Bos slepen ons een wreed poetisch theater binnen. Beangstigend en verheerlijkend tonen hun binnenste buiten gekeerde lichamen. Zijn ze vermoord of is dit het gevolg van een gezamenlijk gepleegde harakiri? Even verderop ligt ‘Opa’. Zijn lichaam is alweer bijna tot natuur geworden. Het lichaam als pure materie? Hier vinden we de confrontatie met de harde werkelijkheid, maar tegelijk werkt het beeld zalvend en geeft het ruimte om over onszelf en onze rol in de wereld na te denken. Martin uit den Boogaard, kunstenaar en onderzoeker bij uitstek, gunt u letterlijk een blik in uw eigen gedachtenwereld. Hester Scheurwater drong door tot het grote publiek toen Paul de Leeuw haar uitnodigde in zijn show. Reden: Hester Scheurwater laat iedereen in haar exhibitionisme delen door voyeurstische zelfportretten op het internet te publiceren.

Vlees
Onlangs provoceerde Lady Gaga haar publiek door op het podium te verschijnen in een vleesjurk. Met gemanipuleerde pornobeelden laat Rune Peitersen man en vrouw de ultieme vleeswording ondergaan. Wat begon als pure sex wordt onder de titel ‘flesh’ door hem vertaald in de letterlijke versmelting van man en vrouw. De voelende mens zoekt lichamelijk genot, vervoering, extase. Juist dat, wat door een sfeer van geheimzinnigheid omhuld is, de grenzen van het taboe overschrijdt of zich alleen in de prive-sfeer mag afspelen, roept nieuwsgierigheid op.

Mens en dier
Kunstenares Tinkebell schokte veel mensen door een handtas te maken van haar overleden kat. Idiots onthoofdt een kat en stopt de kop in een blikje whiskas. Dieren zijn ‘willoze’ slachtoffers, waar wij onze menselijke gevoelens maar al te graag op projecteren. Voor het ene dier leidt dat tot een overmatige verzorging en eindeloos geknuffel, voor het andere betekent het dat we het opeten of voor onderzoek gebruiken. Varkens lijken ver van ons af te staan, maar lijken in verschillende opzichten veel op mensen. Ze zijn intelligent, hun hartkleppen redden mensenlevens en nog even en dan kunnen wellicht hele varkensorganen in het menselijk lichaam getransplanteerd worden. De rest van het varken kan alsnog tot voedsel dienen. Wie zijn wij dan nog? Sjef Meijman en Elles Kiers voeden varkens op, leven ermee en slachten dan de goedverzorgde dieren voor consumptie. Kunst!

Share