OPROEP: Varkenshuis Rotterdam

Varkensboeren gezocht!

Piep, knor! Wil jij ook zorgen voor de varkenste varkens van Rotterdam? Rotterdamse Oogst & PeerGrouP zijn op zoek naar varkensboeren, voor het 1e Varkenshuis in Rotterdam, op de Kaap!

Elizabeth Timmermans Varkenshuisforum

Weten jullie het nog? Tijdens het Rotterdamse Oogstfestival vorig jaar liet PeerGrouP de Rotterdammers kennismaken met  Elisabeth & Sofia: 2 Bonte Bentheimer-biggen. Elisabeth & Sophia zochten namelijk een huis in Rotterdam. Een huis waar zij een jaar lang vrijelijk kunnen rondscharrelen, liefdevol verzorgd door een collectief, gevoed door hun GFT-afval.

Elisabeth & Sophia werden enthousiast onthaald. Gedurende de dag kregen de biggen liefdevolle aandacht van het Rotterdamse publiek, jong en oud. Inmiddels lijkt het erop dat we een plek voor het varkenskot gevonden hebben. In samenwerking met Proper-Stok wordt gezocht naar een braakliggend terrein op de Kaap.  De eerste hobbels voor Varkenshuis Rotterdam zijn genomen. Op naar de varkenste varkentjes van Rotterdam!

Over Varkenshuis

Het Varkenshuis is een kot voor varkens. En een huis om samen te komen, te eten, te drinken en te  discussiëren. Het Varkenshuis wordt gebouwd door een lokale gemeenschap met lokale materialen.

In het Varkenshuis groeien een jaar lang twee varkens op. De varkens leven van de voedselresten van hun verzorgers en buurtgenoten. Uiteindelijk worden de varkens geslacht om vervolgens bereid en gegeten te worden door de lokale gemeenschap en haar omgeving.

Varkensboeren gezocht

Eén van de belangrijkste doelstellingen van het Varkenshuis is het versterken van de lokale gemeenschap door collectieve zorg over 2 levende wezens.

Hoe heb je samen met je buren, je vrienden, je collega’s, de verantwoordelijkheid over 2 varkens en daarmee over je eigen voedsel? Hoe bouw je samen een huis? Met Varkenshuis breng je het eeuwenoude principe van het varkenshouder weer in de gemeenschap.

Rotterdamse Oogst en PeerGrouP zijn op zoek naar een groep mensen die de zorg over 2 varkens een jaar lang op zich willen nemen. Minimaal 14 mensen die:

  • samen een voederschema kunnen beheren & zorgdragen voor het welzijn van de varkens (ieder lid is verantwoordelijk voor tenminste 1 voedermoment per week);
  • het leuk vinden om samen met anderen de zorg over de varkens te delen;
  • niet bang zijn hun handen vies te maken (hoewel varkens heel schoon en zindelijk zijn hoor!);
  • graag knuffelen met varkens (ze hebben aandacht nodig);
  • hun gft-afval verzamelen om aan de varkens te voeren;
  • zich minimaal een jaar lang aan het Varkenshuis willen committeren;
  • die samen van het Varkenshuis een leuke, levendige en gastvrije plek maken: voor elkaar, de buurt en bezoekers.

Wonen/werken op de Kaap is makkelijk, maar geen voorwaarde. Ervaring is geen vereiste, liefde voor de dieren wel. De varkensboeren in opleiding worden begeleid en ondersteund door Sjef Meijman & Elles Kiers van PeerGrouP/ het Varkenshuis

Ook Varkensboer worden?

Meer informatie opvragen of aanmelden kan door te mailen naar info@rotterdamseoogst.nl
Rotterdamse Oogst

Share