Een Varkenshuis is plek voor varkens en mensen. Een huis om samen te komen, te eten en drinken en te discussiëren. Het Varkenshuis wordt gebouwd door de lokale gemeenschap met lokale materialen. In het Varkenshuis groeien een jaar lang twee varkens op. De varkens leven van de voedselresten van de lokale gemeenschap. Na een jaar kunnen de varkens worden geslacht om vervolgens bereid en gegeten te worden door diezelfde lokale gemeenschap en haar omgeving.
Momenteel worden er drie Varkenshuizen gebouwd. Eén in de randstad (Rotterdam), één in de provincie waar de meeste varkens van Nederland wonen (Noord-Brabant, Tilburg), en één in de Drentse Veenkoloniën, Annerveenschekanaal.
Iedere gemeenschap bouwt haar eigen Varkenshuis. Ieder Varkenshuis is dus uniek, en zal er anders uitzien. Want het wordt gebouwd met steeds verschillende materialen, door steeds verschillende mensen. Een Varkenshuis kan groot zijn of juist heel klein, met veel kamers of juist heel weinig. Het kan open zijn of juist gesloten. Hoe heb je samen met je buren de verantwoordelijkheid over 2 varkens en daarmee de verantwoordelijkheid over je eigen voedsel? Hoe bouw je samen met je buren een huis? Het Varkenshuis is een kunstwerk en een onderzoek, je zou het zelfs een voorstelling kunnen noemen. Het samenleven en het houden van de varkens wordt onderzocht en met teksten, beelden en gerechten gedeeld met het publiek.
Het Varkenshuis is een project van Sjef Meijman en Elles Kiers. Sjef Meijman is Beeldend Agrariër: een mix van kunstenaar en boer. Elles Kiers is beeldend kunstenaar en kok. Samen hebben ze de wens om verhalen te vertellen over (de herkomst van) voedsel en de wijze waarop de mens daarmee omgaat. Op de thuisbasis van de PeerGrouP leven 5 varkens in een bos van 3 hectare.
Doelstellingen
Een van de belangrijkste doelstellingen van het Varkenshuis is het versterken van de lokale gemeenschap door de collectieve zorg over 2 varkens. Hoe heb je samen met buren, vrienden, collega’s, de verantwoordelijkheid over 2 varkens en daarmee over je eigen voedsel? Hoe bouw je samen een huis? Met Varkenshuis breng je het eeuwenoude principe van het varkenshouden weer in de gemeenschap.
De verantwoordelijkheid terugbrengen
Het varken is van oudsher de spaarpot van het gezin of gemeenschap. In tijden van overvloed (oogst) at het varken mee; alles wat over was en het afval ging naar het varken. In tijden dat er minder voedsel was (winter), slachtte men het varken zodat er ook dan voldoende te eten was. Er waren nooit meer varkens dan er aan voedsel en afval over was. Het systeem werkte goed. Het teveel aan voedsel binnen een gemeenschap werd omgezet in varkensvlees voor diezelfde gemeenschap. Met een Varkenshuis breng je het eeuwenoude principe van het varkenshouden weer in een gemeenschap.
Het Varkenshuis is een verhaal dat verteld wordt terwijl het gebeurt. Beeldende en culinaire kunst komen samen met landbouw en veeteelt.